Iemand een zakske? – 18 maart 2013

Stijlvoller dan Jeremy Irons worden Britse acteurs niet gemaakt. Hij heeft zich enkele weken geleden ge-out als tegenstander van de plastic zak. In Groot-Brittannië gaat het verbruik ervan nog omhoog, geheel tegen de Europese trend in. De Britten zitten aan 8 miljard wegwerpzakjes per jaar. Jeremy Irons gaf samen met de Europese Commissaris Potocnik een persconferentie. “I hope some people will be embarrassed out of their comfortable way of living”, liet de acteur zich ontglippen.

De les spellen?

Oeps, dat kwam hem duur te staan. Jeremy Irons, rijke kasteelbewoner, zal ons eens de les komen spellen? Is hij plots “zo ne groene” die alle leuke dingen wil verbieden? Ook straatkunstenaar Banksy wil een volledig verbod. Op één van zijn beroemde geveltekeningen hijst hij een Tesco-zakje als een alternatieve Union Jack.

Plastic soup

Hoewel het plastieken tij aan het keren is, blijft het een angstwekkend groot probleem. De dwergvinvis die aanspoelde in Nieuwpoort had teveel plastic in zijn maag. De oceanen zijn één “plastic soup” waarin elk jaar 10 miljoen ton rotzooi verdwijnt. Al die zakken en flessen en doppen worden door de golven vermalen en komen hapslikweg in een vis of een vogel terecht. Kent u die foto van dat meeuwenskelet vol doppen en repen plastic? Wat een intreurig symbool van onze “beschaving”.

Gebedsvlagjes

Ook aan land slingert zo’n flinterdun zakje nog decennia rond. Zuid-Europa, de Balkan, Afrika, Azië: geen berm, gracht, sloot, vijvertje, stads-of dorpsrand zonder wapperende zakjes. Ze blijven haken aan de takken: de oranje, groene, blauwe, witte gebedsvlagjes van het kapitalisme. Gemiddeld wordt zo’n zak amper 20 minuten gebruikt. Het duurt soms 100 jaar of meer voor hij is vergaan.

Mauritanië -of all places- heeft de zakjes begin dit jaar verboden omdat er teveel schapen in stikten. In Rwanda is plastic al sinds 2008 taboe, in grote delen van India en in Bangladesh ook. Zelfs in China, het land van de grote getallen, werden ooit 3 miljard zakjes per dàg verbruikt. Tot ze ook daar niet meer mochten.

Die Italianen…

In Europa heeft Italië de zak de zak gegeven. En dat betekende wat! De Italianen waren goed voor een kwart van alle Europese plastic tasjes; ééntje voor elke pomodoro.

Ierland heeft de zakken in de ban gedaan door een fikse taks te heffen, Frankrijk overweegt om dat volgend jaar te doen.
In België kun je in nagenoeg alle winkelketens en supermarkten alleen nog tegen betaling een zak krijgen, en dan meestal nog zo’n stevige, van een soort met textiel doorweven plastic met forse handvatten.

De dodelijke herbruikbare zak

Net nu het gebruik ervan ingeburgerd lijkt, komt het onheilsbericht –sidder en beef-  dat Bacteriën Welig Tieren in herbruikbare zakken. Nu ik er aan denk, ik had een buurvrouw die plastic zakken uitwaste en aan de draad te drogen hing. Die vrouw was niet gierig, maar ecologisch vooruitziend! De plastieken lobby heeft nog een tweede nieuw argument: als wegwerpzakjes niet meer mogen, dan stijgt het aantal winkeldiefstallen.

Koop een “kabas”

Er zijn nog haarden van plastic in ons land. Op de markt krijg ik zowat elke groente apart verpakt, zelfs al wandel ik daar met mijn geruite bommacaddy rond . Ik ben een grote fan van Turkse en Marokkaanse buurtwinkels, omdat ze altijd open zijn voor olijfverslaafden. Maar àlles gaat er wel in zo’n dun zakje. En er zijn nog zondaars: uit mijn blote hoofd noem ik maar even Hema, Di…

We hebben nog een weg te gaan. Maar we komen ook van ver. Hoedanook, een Europees verbod zou geweldig zijn. 70% van de consumenten is pro, blijkt uit een Europese enquête. En waarom geen wereldwijd verbod? De milieubaas van de UNEP, van de VN dus, is voor. Vooruit met de geit. Laten we collectief een grote vergissing rechtzetten. En investeren in een kleurige kabas.

 

Iemand een zakske?: lees deze tekst ook op deredactie.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s