Stille nacht Leuven – 29 november 2014

Op zaterdag 29 november kunt u stille auteurs en muzikanten ontdekken in de Stadsschouwburg van Leuven. Want stilte is meer dan de afwezigheid van geluid. Je kunt veel zeggen door veel weg te laten.

Het kan onmogelijk toeval zijn dat  ‘Spiegel im Spiegel’  van Arvo Pärt op de vierde plaats eindigt in Klara’s Top 100. Verstilde muziek raakt een gevoelige snaar in deze overdrukke tijden.

Het is al de tweede editie van de Stille nacht in Leuven, met vorig jaar onder meer Bart Moeyaert, Joke Hermsen en Nils Frahm. Dit jaar kreeg Kristien Bonneure van Cobra.be de vraag van de Stadsschouwburg om een Stille nacht in te vullen. Eerder dit jaar verscheen haar boek ‘Stil leven. Een stem voor rust en ruimte in drukke tijden’. Ze koos voor de volgende auteurs:

-de stilste aller dichters: Roland Jooris, die dit jaar een nieuwe bundeling van zijn poëzie uitbracht: ‘Sculpturen’. “Hij is een spaarzame dichter. Zijn poëzie heeft een grote soberheid. In zekere zin voegt hij veel dingen toe door weg te laten, hoe paradoxaal dat ook mag klinken,” schrijft criticus Paul Demets.

Krankzinnig kabaal

-de stilste aller columnisten: Bernard Dewulf. Die een wereld kan oproepen uit een miniem detail, die bijzonder scherpe ogen en oren heeft. Laatst had hij het in De Standaard nog over “het krankzinnige kabaal dat wij maken” en schreef hij:“Nooit zal ik begrijpen waarom wij ooit de stilte van het heelal hebben doorbroken”. Van Dewulf zijn net zijn kunstessays heruitgegeven onder de titel ‘Toewijdingen’.

-de ‘soft-spoken’ auteur Ann De Craemer. Ze woont niet in het hippe Antwerpen, Brussel of Gent, maar in haar geboortedorp Tielt. Ze schrijft  fijnzinnig, zonder toeters en bellen, over haar oma in haar derde roman ‘Kwikzilver’.

Zkv’s

-de Nederlandse schrijver A.L. Snijders, pseudoniem van Peter Müller. Hij schreef lange tijd columns voor Het Parool en is zowat de vader van het zkv in de Nederlandse taal, het ‘zeer korte verhaal’. Hij leest zijn miniatuurverhaaltjes voor op de Nederlandse radio. Tommy Wieringa noemt Snijders “de meester van het éénharige penseel”. Snijders won de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre. In Leuven treedt hij op met zijn vaste pianist Marcel Worms, met wie hij ‘De hartslag van de aarde’ opnam, een CD met zkv’s en de ‘Musica Callada’ (“Stilzwijgende muziek”) van de Catalaanse componist Federico Mompou.

Muziek met gaten

-mezzosopraan Els Mondelaers zingt ‘Poièma’, een speciaal voor haar geschreven werk van de Vlaamse hedendaagse componiste Annelies Van Parys. Op tekst van Sappho, de befaamde dichteres van Lesbos, van wie enkel flarden en fragmenten poëzie zijn bewaard. In de muziek van Van Parys zitten dus veel ‘gaten’.

-de Brits-Indiase Will Samsom maakt minimalistische muziek en een mix van geluiden om bij weg te dromen.

-de jonge Leuvenaar Illuminine heeft net een plaat met verstilde muziek opgenomen in de studio van Sigur Rós in Ijsland.

-en de Amerikaanse in Brussel wonende Christina Vantzou maakt films en is een klassiek geschoolde componiste. Op ‘M-idzomer 2013′ ging ze met zes cello’s in interactie met de muurschilderingen van Sol Lewitt. Ze laat zich vergezellen door een zeskoppig strijkersensemble.

[Stille nacht in de Stadsschouwburg van Leuven, zaterdag 29 november 2014 om 20u]
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s