Schrijven in het Lijsternest

http://cobra.be/permalink/1.2178749: bekijk hier de reportage in Het Lijsternest van Stijn Streuvels (waar ik sinds mijn kindertijd niet meer geweest was).

Anne Provoost is de eerste writer-in-residence in Het Lijsternest in Ingooigem, de woon- en werkplek van Stijn Streuvels. Ze werkt er aan een boek over haar grootmoeder, die als jong meisje werd geëvacueerd uit de Westhoek. Cobra.be trok naar West-Vlaanderen voor een reportage.

Stijn Streuvels woonde van 1905 tot aan zijn dood in 1969 in ‘Het Lijsternest’, een door architect Viérin ontworpen, prachtige cottage op een kleitop, een heuveltje net buiten het dorp van Ingooigem, tegenwoordig een deelgemeente van Anzegem. Na het overlijden van Streuvels werd de plek een museum, maar het gebouw was dringend toe aan restauratie. Na een sluiting van vele jaren is het Lijsternest nu weer open.

“Alles is precies hersteld zoals het was in 1969”, zegt schrijfster Anne Provoost, “tot de badkamer met gele tegeltjes toe”. In die zin lijkt ‘Het Lijsternest’ sterk op de beroemde, tot in de puntjes gerestaureerde Engelse schrijvershuizen van bijvoorbeeld Virginia Woolf. Het publiek kan het Lijsternest in de zomer bezoeken; in de winter is het een schrijversresidentie van Passa Porta. En Anne Provoost, die in Antwerpen woont, maar een kind is van de Westhoek, was de eerste gaste, gedurende twee maanden.

Horizontaal panorama

We zitten in de bijna sacrale bibliotheek/werkkamer van Streuvels, een lange pijpenla vol boeken die uitgeeft op het beroemde horizontale brede raam met uitzicht op le plat pays, een beschermd landschap. Streuvels zelf zat hier te schrijven en is hier ook vaak gefotografeerd en gefilmd. “Voor mij is dat raam niet zo belangrijk,” zegt Provoost, “als ik hier zit te werken ben ik zo geconcentreerd dat ik niet eens merk dat het donker is geworden of dat de maïs is geoogst! Mijn horizontale laptopscherm houdt me meer bezig dan dat horizontale raam”. Toch vindt Provoost dat “de ziel van Streuvels”voelbaar in dit huis is blijven hangen.

Stijn Streuvels heeft tegenwoordig de reputatie van een wat gedateerde schrijver die in de Vlaamse klei is blijven steken. Anne Provoost is het daar niet mee eens. Zelf heeft ze Streuvels niet “moeten” lezen, zelfs niet tijdens haar studie talen, maar die schade is ze nu aan het inhalen, in Het Lijsternest. En dat bevalt haar zeer. “Streuvels vond en schonk de woorden die veel Vlaamse gewone mensen ontbeerden”, vindt Provoost.“Hij is een moderne schrijver, die ook veel ruimte laat”. Streuvels is de auteur van klassiekers als ‘De Vlaschaard’, ‘Leven en dood in de ast’ en ‘De teleurgang van de Waterhoek’, later verfilmd als ‘Mira’.

Zelf is Anne Provoost een boek aan het afwerken dat met de streek te maken heeft. Haar grootmoeder, kind tijdens de Eerste Wereldoorlog, is samen met honderden leeftijdsgenootjes voor de gasaanvallen geëvacueerd naar kostscholen in Frankrijk, waar ze de hele oorlog verbleef. Op die manier raakte ze wel vervreemd van haar familie. ‘De kinderen van de Ijzer. De Parijse jaren van de meisjes Vandewalle’ wordt het eerste non-fictieboek van Provoost, waarvoor ze veel research gedaan heeft in archieven (het dagboek van een non die de kinderen begeleidde was van groot belang) en via gesprekken met nabestaanden in haar eigen familie en daarbuiten.

Volgende week op Cobra.be en in Hoera cultuur! op Canvas het tweede deel van deze reportage, waarin Anne Provoost vertelt over haar nieuwe boek en over haar gelauwerde jeugdroman ‘Vallen’, die dit jaar twintig jaar geleden werd gepubliceerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s