Vicky & John – Louis van Dievel

Van het legenestsyndroom kunnen Vicky en John enkel dromen. Hun volwassen kroost keert terug naar huis, met in hun kielzog een aanhang om u tegen te zeggen. Tegelijk is dit een verhaal over een worstelende jeugd in de Kempen, met The Who als soundtrack.

Ten huize van John Boonen en Vicky Van Gorp in Kasterlee. “Ze hebben u wijsgemaakt dat hier een soortement familie Flodder woont, “ zegt de dochter misprijzend tegen een journalist die lucht heeft gekregen van de bizarre mensentuin op de Kattenberg. Het zootje Kempens ongeregeld in de nieuwe roman van Louis van Dievel is wel degelijk Flodder en ook wel een scheut New Kids erbij.

Leeg nest – vol nest

John en Vicky hebben vier kinderen grootgebracht, maar nadat de laatste het huis heeft verlaten, keren ze een voor een terug, wegens werk kwijt of huwelijk op de klippen. Niet alleen de kinderen, maar ook hun nabije of verre aanhang. De eerste die één van de lege kinderkamers in Kasterlee betrekt is een meer-los-dan-vaste vriendin van de zoon: Betty, “de coiffeuse van Lichtaart”. Lang nadat zij alweer verdwenen is, blijft haar zoontje Sammy achter; hij wordt de grofgebekte mascotte van de hele bende. Een andere kamer wordt verbouwd tot decor voor de modeltreintjes van een andere zoon en zijn vrienden. In de zomer verrijzen talloze tenten in de tuin, met wisselende bewoners.

Als Vicky en John op een leeg nest hadden gehoopt, dan zijn ze eraan voor de moeite. De beginscene zet de toon: als ze nog eens ongestoord willen vrijen op de keukentafel komt een van de zonen onaangekondigd op bezoek. Van Dievel beschrijft de ongecontroleerd ‘extending family’ in een snel tempo, met geestige overdrijving, (vermoeiend) veel details over hun seksleven, in een volkse taal.

Van moetens in de Kempen

In afwisselende hoofdstukken gaat het verhaal ook terug in de tijd, met flashbacks naar het jonge leven van Vicky en John. De rise and fall van het rockgroepje Long John B & the Bobcats (dat doet denken aan de Rotters Club van Jonathan Coe), de moeizame strijd van het jonge koppel om een eigen plek te veroveren in de verstikkende Kempen (die moeiteloos te vergelijken zijn met West-Vlaanderen in de jaren 70 en 80). “Moeten” trouwen, politiek dienstbetoon, generatieconflict… het passeert allemaal de revue.

Vicky & John’ is Van Dievels tiende roman. ‘De pruimelaarstraat’ over drie lustmoorden was genomineerd voor de Librisprijs, en voor ‘Hof van Assisen’, over de moord op een havenhoertje en het assisenproces dat er op volgt, kreeg de auteur de Hercule Poirotprijs. De schrijver staat daarnaast bekend als columnist voor deredactie.be. In zijn wekelijkse ‘Van Dievel Consulting’ is hij een verbale messengooier naar politici van alle kleuren en gezindten. Ook ‘Vicky & John’ is spits geschreven. Maar hier zet Van Dievel niemand in zijn hemd, integendeel, hij is mild voor het imperfecte leven, voor de scherven van het bestaan. Alleen jammer dat hij niet wat dieper afdaalt in de psyche van zijn personages, af en toe. Want ze maken toch wat mee.

[ ‘Vicky & John’ van Louis van Dievel is uitgegeven bij Vrijdag, 2015, 350p ]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s